Çukurambar, Çankaya / Ankara 0312 284 60 63 bilgi@hayfahukuk.com Pazartesi – Cuma: 09:00 – 18:00

14. Hukuk Dairesi E. 2014/16570 K. 2016/1360

Karar Tarihi: 3 Şubat 2016 · T.C. Yargıtay Emsal Kararı

Yargıtay Dairesi 14. Hukuk Dairesi
Esas Numarası 2014/16570
Karar Numarası 2016/1360
Karar Tarihi 3 Şubat 2016

Yargıtay Hükmü: HÜKMÜN BOZULMASINA

Bu karar hakkında hukuki değerlendirme ve emsal dosya takibi için avukatlarımızla görüşebilirsiniz.

Anahtar Kelimeler: #tapu iptali #tescil

Karar Özeti

MAHKEMESİ:Asliye Hukuk Mahkemesi
Davacı vekili tarafından, davalılar aleyhine 27.06.2013 gününde verilen dilekçe ile önalım hakkından kaynaklanan tapu iptali ve tescil istenmesi üzerine yapılan duruşma sonunda; davanın kabulüne dair verilen 24.06.2014 günlü hükmün Yargıtayca incelenmesi davalılar ile karardan hakları etkilenen paydaşlar tarafından istenilmekle süresinde olduğu anlaşılan temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra dosya ve içerisindeki bütün kağıtlar incelenerek gereği düşünüldü:
K A R A R
Dava, önalım hakkı nedeniyle tapu iptali ve tescil isteğine ilişkindir. Mahkemece, davanın kabulüne karar verilmiştir. SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün BOZULMASINA, bozma nedenine göre sair hususların incelenmesine yer olmadığına, peşin yatırılan temyiz harcının istek halinde yatıranlara iadesine, kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere 03.02.2016 tarihinde oybirliği ile karar verildi.

Karar Tam Metni

Yeni Arama
T.C. Yargıtay
14. Hukuk Dairesi
Esas No: 2014/16570 Karar No: 2016/1360 Karar Tarihi: 3 Şubat 2016
14. Hukuk Dairesi Esas No: 2014/16570 Karar No: 2016/1360 Karar Tarihi: 03.02.2016 14. Hukuk Dairesi         2014/16570 E.  ,  2016/1360 K. MAHKEMESİ:Asliye Hukuk Mahkemesi Davacı vekili tarafından, davalılar aleyhine 27.06.2013 gününde verilen dilekçe ile önalım hakkından kaynaklanan tapu iptali ve tescil istenmesi üzerine yapılan duruşma sonunda; davanın kabulüne dair verilen 24.06.2014 günlü hükmün Yargıtayca incelenmesi davalılar ile karardan hakları etkilenen paydaşlar tarafından istenilmekle süresinde olduğu anlaşılan temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra dosya ve içerisindeki bütün kağıtlar incelenerek gereği düşünüldü: K A R A R Dava, önalım hakkı nedeniyle tapu iptali ve tescil isteğine ilişkindir. Davalılar, davanın reddini savunmuştur. Mahkemece, davanın kabulüne karar verilmiştir. Hükmü, davalılar temyiz etmiştir. ... Asliye Hukuk Mahkemesi'nin 2013/189 Esas sayılı dosyası ile davacı ... tarafından davalılar ..., ..., ..., ... ve ... aleyhine 551 numaralı taşınmazda yapılan hisse satışları nedeniyle önalım hakkına dayalı tapu iptali ve tescil davası açılmıştır. ... Asliye Hukuk Mahkemesi'nin 2013/246 Esas sayılı dosyası ile davacılar ..., ..., ..., ... ve ... tarafından davalılar ..., ..., ..., ..., ..., ... ve ... aleyhine de 551 numaralı taşınmazda yapılan hisse satışları nedeniyle önalım hakkından kaynaklanan tapu iptali ve tescil davası açılmış ve dava konusunun aynı olması nedeniyle ... Asliye Hukuk Mahkemesi'nin 2013/189 Esas sayılı dosyası ile birleştirilmiştir. Dosyanın incelenmesinde; dava konusu 08.05.2012 tarihli ve 21.09.2012 tarihli satışlara ilişkin olarak diğer paydaşlar ..., ..., ..., ... ve ... tarafından ... Asliye Hukuk Mahkemesi'nin 2013/189 Esas sayılı dosyası ile birleştirilen ... Asliye Hukuk Mahkemesi'nin 2013/246 Esas sayılı dosyası ile önalım hakkından kaynaklanan tapu iptali ve tescil davası açıldığından, HMK'nın 166. maddesi gereğince aralarında bağlantı bulunan bu davaların birleştirilmesi ve birlikte sonuca bağlanması gerekir. Mahkemece, belirtilen bu husus gözetilmeden davanın esasının karara bağlanması doğru görülmemiş, bu sebeple hükmün bozulması gerekmiştir. SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün BOZULMASINA, bozma nedenine göre sair hususların incelenmesine yer olmadığına, peşin yatırılan temyiz harcının istek halinde yatıranlara iadesine, kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere 03.02.2016 tarihinde oybirliği ile karar verildi.

Bu Karar veya Benzeri Uyuşmazlığınız İçin Danışmanlık Alın

Av. Halil ÖZYOLCU ve Av. Can KIZILYAR ile dosyanızın durumunu ve haklarınızı değerlendirebilirsiniz.

Hemen Arayın Randevu Alın

Hukuki bir sorununuz mu var?

Uyuşmazlığınızı dinleyelim, haklarınızı ve izlenebilecek yolları birlikte değerlendirelim.