Çukurambar, Çankaya / Ankara 0312 284 60 63 bilgi@hayfahukuk.com Pazartesi – Cuma: 09:00 – 18:00

5. Hukuk Dairesi E. 2013/8352 K. 2013/11508

Karar Tarihi: 3 Haziran 2013 · T.C. Yargıtay Emsal Kararı

Yargıtay Dairesi 5. Hukuk Dairesi
Esas Numarası 2013/8352
Karar Numarası 2013/11508
Karar Tarihi 3 Haziran 2013

Yargıtay Hükmü: İSTEMİN KABULÜNE

Bu karar hakkında hukuki değerlendirme ve emsal dosya takibi için avukatlarımızla görüşebilirsiniz.

Anahtar Kelimeler: #tescil #kamulaştırma

Karar Özeti

MAHKEMESİ:Asliye Hukuk Mahkemesi
Taraflar arasındaki kamulaştırma bedelinin tespiti ve tescili davasından dolayı yapılan yargılama sonunda: Davanın kabulüne dair verilen yukarıda gün ve sayıları yazılı hükmün Yargıtay'ca incelenmesi, davacı idare ile davalılardan ... Aynı mahallede ve aynı konumda olup birbirine bu kadar yakın iki parsel için aynı değerlendirme yılında vergi değerlerinin bu derece farklı oluşu, verilen cevapların taşıdığı çelişkinin giderilmesini gerektirdiğinden,
Davaya konu 292 parsel ile kamulaştırmaya konu 251 parselin değerlendirme yılı olan 2009 tarihindeki emlak vergisine esas takdir komisyonunca belirlenen metrekare rayiç değerleri, dosyada mevcut kamulaştırmaya konu parselleri gösteren kroki de eklenerek ilgili Belediye Başkanlığından sorularak,
Alınacak cevapla birlikte gönderilmek üzere dosyanın mahkemesine GERİ ÇEVRİLMESİNE, 03.06.2013 gününde oybirliğiyle karar verildi.

Karar Tam Metni

Yeni Arama
T.C. Yargıtay
5. Hukuk Dairesi
Esas No: 2013/8352 Karar No: 2013/11508 Karar Tarihi: 3 Haziran 2013
5. Hukuk Dairesi Esas No: 2013/8352 Karar No: 2013/11508 Karar Tarihi: 03.06.2013 5. Hukuk Dairesi         2013/8352 E.  ,  2013/11508 K. MAHKEMESİ:Asliye Hukuk Mahkemesi Taraflar arasındaki kamulaştırma bedelinin tespiti ve tescili davasından dolayı yapılan yargılama sonunda: Davanın kabulüne dair verilen yukarıda gün ve sayıları yazılı hükmün Yargıtay'ca incelenmesi, davacı idare ile davalılardan ... vd. Vekilleri yönünden verilen dilekçeler ile istenilmiş olmakla dosyadaki belgeler okunup iş anlaşıldıktan sonra gereği görüşülüp düşünüldü: - K A R A R – ... Belediye Başkanlığı'nın 23.08.2010 havale tarihli cevabi yazısında dava konusu ... Mahallesi 292 parsel sayılı taşınmazın değerlendirme tarihi olan 2009 yılında emlak vergisine esas olmak üzere takdir komisyonunca resen belirlenen Arsa Metrekare Rayiç Bedelinin, 142,62-TL olduğu belirtilmiştir. Aynı idarece yapılan kamulaştırmalar nedeniyle ... Asliye Hukuk Mahkemesinde görülerek karara bağlanan 2011/304 esas 2012/53 karar sayılı dosyada ise dava konusu 292 parsele 3 parsel uzaklıktaki ve aynı konumdaki 251 parsel sayılı taşınmazın 2009 yılı için emlak vergisine, Arsa Metrekare Rayiç Bedelinin 28,83-TL olarak bildirildiği anlaşılmıştır. Aynı mahallede ve aynı konumda olup birbirine bu kadar yakın iki parsel için aynı değerlendirme yılında vergi değerlerinin bu derece farklı oluşu, verilen cevapların taşıdığı çelişkinin giderilmesini gerektirdiğinden, Davaya konu 292 parsel ile kamulaştırmaya konu 251 parselin değerlendirme yılı olan 2009 tarihindeki emlak vergisine esas takdir komisyonunca belirlenen metrekare rayiç değerleri, dosyada mevcut kamulaştırmaya konu parselleri gösteren kroki de eklenerek ilgili Belediye Başkanlığından sorularak, Alınacak cevapla birlikte gönderilmek üzere dosyanın mahkemesine GERİ ÇEVRİLMESİNE, 03.06.2013 gününde oybirliğiyle karar verildi.

Bu Karar veya Benzeri Uyuşmazlığınız İçin Danışmanlık Alın

Av. Halil ÖZYOLCU ve Av. Can KIZILYAR ile dosyanızın durumunu ve haklarınızı değerlendirebilirsiniz.

Hemen Arayın Randevu Alın

Hukuki bir sorununuz mu var?

Uyuşmazlığınızı dinleyelim, haklarınızı ve izlenebilecek yolları birlikte değerlendirelim.