Çukurambar, Çankaya / Ankara 0312 284 60 63 bilgi@hayfahukuk.com Pazartesi – Cuma: 09:00 – 18:00

5. Hukuk Dairesi E. 2016/10880 K. 2017/21172

Karar Tarihi: 5 Ekim 2017 · T.C. Yargıtay Emsal Kararı

Yargıtay Dairesi 5. Hukuk Dairesi
Esas Numarası 2016/10880
Karar Numarası 2017/21172
Karar Tarihi 5 Ekim 2017

Yargıtay Hükmü: İSTEMİN KABULÜNE

Bu karar hakkında hukuki değerlendirme ve emsal dosya takibi için avukatlarımızla görüşebilirsiniz.

Anahtar Kelimeler: #tescil #kamulaştırma

Karar Özeti

Birleşen Dosya
Davalısı : ... maddesine dayanan kamulaştırma bedelinin tespiti ve kamulaştırılan taşınmazın davacı idare adına tescili davasından dolayı yapılan yargılama sonunda: Davanın kabulüne dair verilen yukarıda gün ve sayıları yazılı hükmün Yargıtay'ca incelenmesi, davacı idare vekilince verilen dilekçe ile istenilmiş olmakla, dosyadaki belgeler okunup uyuşmazlık anlaşıldıktan sonra gereği görüşülüp düşünüldü:
- K A R A R –
1-Değerlendirme tarihi olan 2013 yılında, dava kosunu taşınmaz ve hükme esas alınan bilirkişi raporunda somut emsal kabul edilen taşınmazın Arsa Metrekare Rayiç Bedeli Takdir Komisyonu tarafından resen belirlenen emlak vergisine esas olan m² değeri, ilgili Belediye Başkanlığı Emlak Dairesinden istenildikten,
2-Dava konusu taşınmazın değerlendirme tarihi (08.01.2013) itirbariyle; hükme esas alınan bilirkişi raporunda somut emsal kabul edilen... Maddesinde yazılı tapu vergi ve nüfus kayıtları üzerinden, resmi ve özel müessese ile dairelerden ve ayrıca zabıta marifetiyle araştırılarak tespit edilen adresine; mümkün olmaması durumunda Teblgat Kanununun 10/2 maddesi gereğince adres kayıt sisteminde bulunan adresine gerekçeli kararın tebliğe çıkartılması, adresinin tespit edilmemesi halinde ilanen tebligat yapıldıktan ve temyiz süresi de beklendikten,
Sonra, alınacak cevaplarla birlikte gönderilmek üzere dosyanın mahkemesine GERİ ÇEVRİLMESİNE, 05/10/2017 gününde oybirliğiyle karar verildi.

Karar Tam Metni

Yeni Arama
T.C. Yargıtay
5. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/10880 Karar No: 2017/21172 Karar Tarihi: 5 Ekim 2017
5. Hukuk Dairesi Esas No: 2016/10880 Karar No: 2017/21172 Karar Tarihi: 05.10.2017 5. Hukuk Dairesi         2016/10880 E.  ,  2017/21172 K. MAHKEMESİ:Asliye Hukuk Mahkemesi 2-... Vek.Av. ... 3-... vd. Birleşen Dosya Davalısı : ... vd. Taraflar arasındaki 4650 sayılı Kanunla değişik 2942 sayılı Kamulaştırma Kanununun 10. maddesine dayanan kamulaştırma bedelinin tespiti ve kamulaştırılan taşınmazın davacı idare adına tescili davasından dolayı yapılan yargılama sonunda: Davanın kabulüne dair verilen yukarıda gün ve sayıları yazılı hükmün Yargıtay'ca incelenmesi, davacı idare vekilince verilen dilekçe ile istenilmiş olmakla, dosyadaki belgeler okunup uyuşmazlık anlaşıldıktan sonra gereği görüşülüp düşünüldü: - K A R A R – 1-Değerlendirme tarihi olan 2013 yılında, dava kosunu taşınmaz ve hükme esas alınan bilirkişi raporunda somut emsal kabul edilen taşınmazın Arsa Metrekare Rayiç Bedeli Takdir Komisyonu tarafından resen belirlenen emlak vergisine esas olan m² değeri, ilgili Belediye Başkanlığı Emlak Dairesinden istenildikten, 2-Dava konusu taşınmazın değerlendirme tarihi (08.01.2013) itirbariyle; hükme esas alınan bilirkişi raporunda somut emsal kabul edilen... Mahallesi 166 ada 4 parsel sayılı taşınmazın ise bilirkişilerce değerlendirmeye esas alınan satış tarihi (26.07.2012) itibariyle, fiili imar uygulaması sonucu oluşan imar parselleri mi yoksa imar planına dahil olmakla birlikte olduğu gibi bırakılan kadastro parselleri mi olduğunun bildirilmesi halinde düzenleme ortaklık payının hangi oranda kesildiği ilgili Belediye İmar Müdürlüğü ile Tapu Müdürlüğünden ayrı ayrı sorulduktan, 3-Bilirkişi kurulunca incelenen ve değer biçmeye esas alınan ... Mahallesi 166 ada 4 parsel sayılı taşınmazın, bilirkişi raporunda belirtilen tarihteki satışına ilişkin alıcı, satıcı, satış bedeli ve yüzölçümü gösterir şekilde tapu kaydı Tapu Müdürlüğünden istenildikten, 4-Şehir Hali Hazır Haritası üzerinde dava konusu taşınmaz ile emsal kabul edilen taşınmazın birbirlerine olan mesafeleri ve bu taşınmazların ilçenin merkezi yerlerine (Adliye, Hükümet Konağı, Belediye Binası, ticari nitelikte olan yerler gibi) olan uzaklıkları fen bilirkişiye işaretletirildikten, 5-Davalı ...'ya mahkemenin gerekçeli kararı tebliği edilmemiş; ...'ye ise mahkemenin gerekçeli kararının usulüne uygun tebliğ edilmediği anlaşılmıştır. Adı geçenlerin adresi 2942 sayılı Kamulaştırma Kanununun 7. maddesi ve Tebligat Kanununun 28. Maddesinde yazılı tapu vergi ve nüfus kayıtları üzerinden, resmi ve özel müessese ile dairelerden ve ayrıca zabıta marifetiyle araştırılarak tespit edilen adresine; mümkün olmaması durumunda Teblgat Kanununun 10/2 maddesi gereğince adres kayıt sisteminde bulunan adresine gerekçeli kararın tebliğe çıkartılması, adresinin tespit edilmemesi halinde ilanen tebligat yapıldıktan ve temyiz süresi de beklendikten, Sonra, alınacak cevaplarla birlikte gönderilmek üzere dosyanın mahkemesine GERİ ÇEVRİLMESİNE, 05/10/2017 gününde oybirliğiyle karar verildi.

Bu Karar veya Benzeri Uyuşmazlığınız İçin Danışmanlık Alın

Av. Halil ÖZYOLCU ve Av. Can KIZILYAR ile dosyanızın durumunu ve haklarınızı değerlendirebilirsiniz.

Hemen Arayın Randevu Alın

Hukuki bir sorununuz mu var?

Uyuşmazlığınızı dinleyelim, haklarınızı ve izlenebilecek yolları birlikte değerlendirelim.