Çukurambar, Çankaya / Ankara 0312 284 60 63 bilgi@hayfahukuk.com Pazartesi – Cuma: 09:00 – 18:00

18. Ceza Dairesi E. 2016/4553 K. 2018/1839

Karar Tarihi: 15 Şubat 2018 · T.C. Yargıtay Emsal Kararı

Yargıtay Dairesi 18. Ceza Dairesi
Esas Numarası 2016/4553
Karar Numarası 2018/1839
Karar Tarihi 15 Şubat 2018

Yargıtay Hükmü: HÜKMÜN ONANMASINA

Bu karar hakkında hukuki değerlendirme ve emsal dosya takibi için avukatlarımızla görüşebilirsiniz.

Anahtar Kelimeler: #hakaret

Karar Özeti

Vicdani kanının oluştuğu duruşma sürecini yansıtan tutanaklar belgeler ve gerekçe içeriğine göre yapılan incelemede;
Sanığa yükletilen hakaret eylemiyle ulaşılan çözümü haklı kılıcı zorunlu öğelerinin ve bu eylemin sanık tarafından işlendiğinin Kanuna uygun olarak yürütülen duruşma sonucu saptandığı, bütün kanıtlarla aşamalarda ileri sürülen iddia ve savunmaların temyiz denetimini sağlayacak biçimde ve eksiksiz sergilendiği, özleri değiştirilmeksizin tartışıldığı, vicdani kanının kesin, tutarlı ve çelişmeyen verilere dayandırıldığı,
Eylemin doğru olarak nitelendirildiği ve Kanunda öngörülen suç tipine uyduğu,
Anlaşılmış ve ileri sürülen başkaca temyiz nedenleri yerinde görülmediği gibi hükmü etkileyecek oranda hukuka aykırılığa da rastlanmamıştır. MAHKEMESİ:Asliye Ceza Mahkemesi
SUÇ : Hakaret
HÜKÜM : Mahkumiyet
KARAR
Yerel Mahkemece verilen hüküm temyiz edilmekle, başvurunun süresi ve kararın niteliği ile suç tarihine göre dosya görüşüldü:
Temyiz isteğinin reddi nedenleri bulunmadığından işin esasına geçildi. Asliye Ceza Mahkemesi'nin 2006/963 esas 2012/239 karar sayılı ilamının eklenmesi ve aleyhe temyiz olmadığından tekerrüre esas ceza olarak, 9 ay 22 gün hapis cezasının infazda nazara alınması, suretiyle HÜKMÜN DÜZELTİLEREK ONANMASINA, 15.02.2018 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.

Karar Tam Metni

Yeni Arama
T.C. Yargıtay
18. Ceza Dairesi
Esas No: 2016/4553 Karar No: 2018/1839 Karar Tarihi: 15 Şubat 2018
18. Ceza Dairesi Esas No: 2016/4553 Karar No: 2018/1839 Karar Tarihi: 15.02.2018 18. Ceza Dairesi         2016/4553 E.  ,  2018/1839 K. MAHKEMESİ:Asliye Ceza Mahkemesi SUÇ : Hakaret HÜKÜM : Mahkumiyet KARAR Yerel Mahkemece verilen hüküm temyiz edilmekle, başvurunun süresi ve kararın niteliği ile suç tarihine göre dosya görüşüldü: Temyiz isteğinin reddi nedenleri bulunmadığından işin esasına geçildi. Vicdani kanının oluştuğu duruşma sürecini yansıtan tutanaklar belgeler ve gerekçe içeriğine göre yapılan incelemede; Sanığa yükletilen hakaret eylemiyle ulaşılan çözümü haklı kılıcı zorunlu öğelerinin ve bu eylemin sanık tarafından işlendiğinin Kanuna uygun olarak yürütülen duruşma sonucu saptandığı, bütün kanıtlarla aşamalarda ileri sürülen iddia ve savunmaların temyiz denetimini sağlayacak biçimde ve eksiksiz sergilendiği, özleri değiştirilmeksizin tartışıldığı, vicdani kanının kesin, tutarlı ve çelişmeyen verilere dayandırıldığı, Eylemin doğru olarak nitelendirildiği ve Kanunda öngörülen suç tipine uyduğu, Anlaşılmış ve ileri sürülen başkaca temyiz nedenleri yerinde görülmediği gibi hükmü etkileyecek oranda hukuka aykırılığa da rastlanmamıştır. Ancak; Mükerrir sanık hakkında TCK'nın 58. maddesi ile uygulama yapılırken, 5275 sayılı Kanunun 108/2 maddesi gözetilerek, sanığın tekerrüre esas olan hükümlülüklerinden en ağır olan Gaziantep 3. Asliye Ceza Mahkemesi'nin 2006/963 esas 2012/239 karar sayılı ilamındaki 4 yıl 2 ay hapis cezasının tekerrüre esas alınması gerektiği gözetilmeden, Bakırköy 32. Asliye Ceza Mahkemesi'nin 2008/290 esas 2009/541 karar sayılı ilamındaki ve hükümden sonra 6763 sayılı Kanunun 34. maddesiyle değişik CMK'nın 253. maddesi uyarınca uzlaşma kapsamına alınan TCK'nın 141/1. maddesinden verilen 9 ay 22 gün hapis cezasının tekerrüre esas alınması, Kanuna aykırı ve sanık ...'ın temyiz iddiaları bu nedenle yerinde ise de, bu aykırılık yeniden duruşma yapılmasına gerek olmaksızın düzeltilebilir nitelikte olduğundan, temyiz edilen kararın açıklanan noktası tebliğnameye uygun olarak, tekerrür uygulanmasına ilişkin ilgili mahkeme ilamının hükümden çıkartılması, yerine Gaziantep 3. Asliye Ceza Mahkemesi'nin 2006/963 esas 2012/239 karar sayılı ilamının eklenmesi ve aleyhe temyiz olmadığından tekerrüre esas ceza olarak, 9 ay 22 gün hapis cezasının infazda nazara alınması, suretiyle HÜKMÜN DÜZELTİLEREK ONANMASINA, 15.02.2018 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.

Bu Karar veya Benzeri Uyuşmazlığınız İçin Danışmanlık Alın

Av. Halil ÖZYOLCU ve Av. Can KIZILYAR ile dosyanızın durumunu ve haklarınızı değerlendirebilirsiniz.

Hemen Arayın Randevu Alın

Hukuki bir sorununuz mu var?

Uyuşmazlığınızı dinleyelim, haklarınızı ve izlenebilecek yolları birlikte değerlendirelim.