Çukurambar, Çankaya / Ankara 0312 284 60 63 bilgi@hayfahukuk.com Pazartesi – Cuma: 09:00 – 18:00

22. Hukuk Dairesi E. 2015/26972 K. 2018/7206

Karar Tarihi: 20 Mart 2018 · T.C. Yargıtay Emsal Kararı

Yargıtay Dairesi 22. Hukuk Dairesi
Esas Numarası 2015/26972
Karar Numarası 2018/7206
Karar Tarihi 20 Mart 2018

Yargıtay Hükmü: HÜKMÜN BOZULMASINA

Bu karar hakkında hukuki değerlendirme ve emsal dosya takibi için avukatlarımızla görüşebilirsiniz.

Anahtar Kelimeler: #ihbar tazminatı #fazla mesai #sözleşme

Karar Özeti

MAHKEMESİ:İş Mahkemesi
DAVA TÜRÜ : ALACAK
Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen kararın, temyizen incelenmesi taraf vekillerince istenilmekle, temyiz taleplerinin süresinde olduğu anlaşıldı. Mahkeme Kararının Özeti:
Mahkemece, toplanan deliller ve bilirkişi raporuna dayanılarak, davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir. SONUÇ: Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebeplerden BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgililere iadesine, 20/03/2018 gününde oybirliğiyle karar verildi.

Karar Tam Metni

Yeni Arama
T.C. Yargıtay
22. Hukuk Dairesi
Esas No: 2015/26972 Karar No: 2018/7206 Karar Tarihi: 20 Mart 2018
22. Hukuk Dairesi Esas No: 2015/26972 Karar No: 2018/7206 Karar Tarihi: 20.03.2018 22. Hukuk Dairesi         2015/26972 E.  ,  2018/7206 K. MAHKEMESİ:İş Mahkemesi DAVA TÜRÜ : ALACAK Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen kararın, temyizen incelenmesi taraf vekillerince istenilmekle, temyiz taleplerinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü: Y A R G I T A Y K A R A R I Davacı İsteminin Özeti: Davacı, iş sözleşmesinin davalı işveren tarafından feshedildiğini beyan ederek kıdem ve ihbar tazminatı ile yıllık izin, fazla mesai, ulusal bayram ve genel tatil ile ücret alacaklarının hüküm altına alınmasını talep etmiştir Davalı Cevabının Özeti: Davalı, davanın reddini istemiştir. Mahkeme Kararının Özeti: Mahkemece, toplanan deliller ve bilirkişi raporuna dayanılarak, davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir. Temyiz: Kararı taraf vekilleri temyiz etmiştir. GEREKÇE: 1-Dosyadaki yazılara, toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davalının tüm, davacının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir. 2-Davacı işçinin hizmet süresinin belirlenmesi hususu taraflar arasında uyuşmazlık konusudur. Davacının davalı işyerinde çalışma süresi Sosyal Güvenlik Kurumu kayıtları esas alınarak belirlenmesi gerekmektedir. Mahkemece hükme esas alınan bilirkişi raporuna göre davacının dönemler halinde çalıştığı, en son işe girişinin davalı işyeri tarafından 23.09.2011 tarihi gösterildiği halde kurum kayıtlarına göre davacının son dönem 14.09.2011 tarihinde işe başladığı anlaşılmıştır. Bu yönde resmi kurum kayıtları esas alınarak hizmet süresinin belirlenip hesaplamalarında bu sürelere göre yapılması gerekirken yazılı şekilde karar verilmesi hatalı olup bozma sebebidir. 3- Davacının gümüş kaynakçılığı üzerine el işçisi olarak çalıştığı, ücretinin 2013 ve 2014 yılları için 1.200,00 TL olduğu kabul edilmiştir. Ancak talep konusu olan fazla mesai ve ulusa bayram ile genel tatil alacaklarının hesaplanmasında ise asgari ücret esas alınmıştır. Bu durumda talep edilen diğer dönemler için; davacının fesih tarihindeki ücretinin asgari ücrete oranlanarak tespit edilen kat sayıyı esas almak kaydı ile asgari ücretteki artış oranları doğrultusunda hesaplanması gerekir. Eksik inceleme ile yazılı şekilde karar verilmesi hatalı olup bozmayı gerektirmiştir. SONUÇ: Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebeplerden BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgililere iadesine, 20/03/2018 gününde oybirliğiyle karar verildi.

Bu Karar veya Benzeri Uyuşmazlığınız İçin Danışmanlık Alın

Av. Halil ÖZYOLCU ve Av. Can KIZILYAR ile dosyanızın durumunu ve haklarınızı değerlendirebilirsiniz.

Hemen Arayın Randevu Alın

Hukuki bir sorununuz mu var?

Uyuşmazlığınızı dinleyelim, haklarınızı ve izlenebilecek yolları birlikte değerlendirelim.