Çukurambar, Çankaya / Ankara 0312 284 60 63 bilgi@hayfahukuk.com Pazartesi – Cuma: 09:00 – 18:00

5. Ceza Dairesi E. 2014/1880 K. 2018/470

Karar Tarihi: 8 Şubat 2018 · T.C. Yargıtay Emsal Kararı

Yargıtay Dairesi 5. Ceza Dairesi
Esas Numarası 2014/1880
Karar Numarası 2018/470
Karar Tarihi 8 Şubat 2018

Yargıtay Hükmü: HÜKMÜN BOZULMASINA

Bu karar hakkında hukuki değerlendirme ve emsal dosya takibi için avukatlarımızla görüşebilirsiniz.

Anahtar Kelimeler: #çek #ihale

Karar Özeti

Ağır Ceza Mahkemesinin 2011/38 Esas ve 2012/4 Karar sayılı dosya ile aynı Mahkemenin Dairemizin 2014/1880 Esas sırasında kayıtlı 2011/102 Esas, 2012/70 Karar sayılı dosyası arasında suç ve sanıklar yönünden fiili, hukuki bağlantı olduğundan birlikte ele alınarak yapılan inceleme sonunda gereği düşünüldü:
Kamu davasına dayanak teşkil eden 12/04/2011 tarihli iddianame içeriğinde suça konu her iki ihalede idari şartnameye aykırı şekilde süresi dolmuş olan 09/11/2006 tarihli kalite yönetim sistem belgesi kullanıldığından sanık ...'a ait şirketlerden oluşan iş ortaklığının elenmesi gerektiği ancak ihalelerin lehine sonuçlandırılması suretiyle ihalelere fesat karıştırıldığı iddia edildiği halde yargılama aşamasında sunulan ve bilirkişilerce ihalelerin yapıldığı tarihlerde geçerli olduğu kabul edilen 16/02/2009 tarihli kalite yönetim belgesinin gerçekliği araştırılmadan ve bu iddia ile ilgili olarak her hangi bir değerlendirme yapılmadan; iş deneyim belgelerinin usulsüz kullanıldığı iddiasıyla ilgili olarak ise soruşturma evresinde alınan bilirkişi raporunda yüklenen suçun oluştuğu yönünde kanaat bildirilmekle birlikte kovuşturma evresinde alınan bilirkişi raporunda sanık ...'ın iş ortaklığını teşkil eden her iki şirketin büyük ortağı olması nedeniyle iş deneyim belgesini kullanmasının Kamu İhale Kanunu ve Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği hükümlerine uygun olduğu, ihalenin usulüne uygun ilan edilerek rekabet ortamının sağlandığı, haksız menfaat sağlanmadığı veya kamu zararına neden olunmadığı yönünde görüş bildirildiği nazara alınarak, mevcut bilirkişi raporları arasındaki çelişkinin giderilmesi sonrasında hasıl olacak sonuca göre sanıkların hukuki durumlarının tayin ve takdiri gerektiği gözetilmeden eksik inceleme ve yetersiz gerekçeyle yazılı şekilde hükümler kurulması,
Dairemizin 2014/1393 Esas sırasında kayıtlı Kahramanmaraş 1. maddesi uyarınca BOZULMASINA, 08/02/2018 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

Karar Tam Metni

Yeni Arama
T.C. Yargıtay
5. Ceza Dairesi
Esas No: 2014/1880 Karar No: 2018/470 Karar Tarihi: 8 Şubat 2018
5. Ceza Dairesi Esas No: 2014/1880 Karar No: 2018/470 Karar Tarihi: 08.02.2018 5. Ceza Dairesi         2014/1880 E.  ,  2018/470 K. MAHKEMESİ:Ağır Ceza Mahkemesi SUÇ : İhaleye fesat karıştırma HÜKÜM : Beraat Mahalli mahkemece verilen hükümler temyiz edilmekle; Dairemizin 2014/1393 Esas sırasında kayıtlı Kahramanmaraş 1. Ağır Ceza Mahkemesinin 2011/38 Esas ve 2012/4 Karar sayılı dosya ile aynı Mahkemenin Dairemizin 2014/1880 Esas sırasında kayıtlı 2011/102 Esas, 2012/70 Karar sayılı dosyası arasında suç ve sanıklar yönünden fiili, hukuki bağlantı olduğundan birlikte ele alınarak yapılan inceleme sonunda gereği düşünüldü: Kamu davasına dayanak teşkil eden 12/04/2011 tarihli iddianame içeriğinde suça konu her iki ihalede idari şartnameye aykırı şekilde süresi dolmuş olan 09/11/2006 tarihli kalite yönetim sistem belgesi kullanıldığından sanık ...'a ait şirketlerden oluşan iş ortaklığının elenmesi gerektiği ancak ihalelerin lehine sonuçlandırılması suretiyle ihalelere fesat karıştırıldığı iddia edildiği halde yargılama aşamasında sunulan ve bilirkişilerce ihalelerin yapıldığı tarihlerde geçerli olduğu kabul edilen 16/02/2009 tarihli kalite yönetim belgesinin gerçekliği araştırılmadan ve bu iddia ile ilgili olarak her hangi bir değerlendirme yapılmadan; iş deneyim belgelerinin usulsüz kullanıldığı iddiasıyla ilgili olarak ise soruşturma evresinde alınan bilirkişi raporunda yüklenen suçun oluştuğu yönünde kanaat bildirilmekle birlikte kovuşturma evresinde alınan bilirkişi raporunda sanık ...'ın iş ortaklığını teşkil eden her iki şirketin büyük ortağı olması nedeniyle iş deneyim belgesini kullanmasının Kamu İhale Kanunu ve Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği hükümlerine uygun olduğu, ihalenin usulüne uygun ilan edilerek rekabet ortamının sağlandığı, haksız menfaat sağlanmadığı veya kamu zararına neden olunmadığı yönünde görüş bildirildiği nazara alınarak, mevcut bilirkişi raporları arasındaki çelişkinin giderilmesi sonrasında hasıl olacak sonuca göre sanıkların hukuki durumlarının tayin ve takdiri gerektiği gözetilmeden eksik inceleme ve yetersiz gerekçeyle yazılı şekilde hükümler kurulması, Dairemizin 2014/1393 Esas sırasında kayıtlı Kahramanmaraş 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nin 2011/38 Esas ve 2012/4 Karar sayılı dosyası kapsamında bir kısım sanıklar hakkında aynı nitelikteki eylemleri nedeniyle kamu davası açılmış bulunması karşısında zincirleme suç hükümlerinin uygulanması ihtimali ve temel ceza ile zincirleme suç hükümleri nedeniyle uygulanacak artırım oranlarının belirlenmesinde nazara alınması zorunluluğu karşısında CMK'nın 8 ve devamı maddeleri gereğince her iki dosyanın birleştirilmesi gerektiğinin gözetilmemesi, Kanuna aykırı katılan kurum vekilinin temyiz itirazları bu itibarla yerinde görüldüğünden hükümlerin 5320 sayılı Kanunun 8/1. maddesi de gözetilerek CMUK'nın 321. maddesi uyarınca BOZULMASINA, 08/02/2018 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

Bu Karar veya Benzeri Uyuşmazlığınız İçin Danışmanlık Alın

Av. Halil ÖZYOLCU ve Av. Can KIZILYAR ile dosyanızın durumunu ve haklarınızı değerlendirebilirsiniz.

Hemen Arayın Randevu Alın

Hukuki bir sorununuz mu var?

Uyuşmazlığınızı dinleyelim, haklarınızı ve izlenebilecek yolları birlikte değerlendirelim.