Çukurambar, Çankaya / Ankara 0312 284 60 63 bilgi@hayfahukuk.com Pazartesi – Cuma: 09:00 – 18:00

18. Ceza Dairesi E. 2015/25935 K. 2016/7157

Karar Tarihi: 7 Nisan 2016 · T.C. Yargıtay Emsal Kararı

Yargıtay Dairesi 18. Ceza Dairesi
Esas Numarası 2015/25935
Karar Numarası 2016/7157
Karar Tarihi 7 Nisan 2016

Yargıtay Hükmü: HÜKMÜN BOZULMASINA

Bu karar hakkında hukuki değerlendirme ve emsal dosya takibi için avukatlarımızla görüşebilirsiniz.

Anahtar Kelimeler: #çek #hakaret

Karar Özeti

Yargılamaya konu somut olayda; sanığın polis memuru olan mağdur ve katılana hitaben söylediği kabul edilen "Ne biçim adamsınız, burada çalışacak adam olarak bula bula sizi mi buldular, ne cins adamlarsınız" şeklindeki sözlerin mağdur ve katılanın heyetinin onur, şeref ve saygınlığını rencide edici boyutta olmayıp, ağır eleştiri niteliğinde olduğu ve hakaret suçunun unsurlarının oluşmadığı gözetilmeden kanuni olmayan ve yerinde görülmeyen gerekçeyle mahkumiyet kararı verilmesi,
2- Kabule göre de,
a) Temel ceza tayin edilirken, doğrudan TCK'nın 125/3-a maddesinin uygulanması gerektiği gözetilmemesi,
b) İddianamede talep edilmediği halde, CMK'nın 226. MAHKEMESİ:Sulh Ceza Mahkemesi
SUÇ : Hakaret
HÜKÜM : Mahkumiyet
KARAR
Yerel Mahkemece verilen hüküm temyiz edilmekle, başvurunun süresi ve kararın niteliği ile suç tarihine göre dosya görüşüldü:
Temyiz isteğinin reddi nedenleri bulunmadığından işin esasına geçildi. maddesi uyarınca, TCK'nın 125/3-a maddesinde belirlenen seçimlik cezalardan hapis cezası tercih edilmiş olması,
Kanuna aykırı ve sanık müdafiinin temyiz nedenleri ile tebliğnamedeki düşünce yerinde görüldüğünden, HÜKMÜN BOZULMASINA, yargılamanın bozma öncesi aşamadan başlayarak sürdürülüp sonuçlandırılmak üzere dosyanın esas/hüküm mahkemesine gönderilmesine, 07.04.2016 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.

Karar Tam Metni

Yeni Arama
T.C. Yargıtay
18. Ceza Dairesi
Esas No: 2015/25935 Karar No: 2016/7157 Karar Tarihi: 7 Nisan 2016
18. Ceza Dairesi Esas No: 2015/25935 Karar No: 2016/7157 Karar Tarihi: 07.04.2016 18. Ceza Dairesi         2015/25935 E.  ,  2016/7157 K. MAHKEMESİ:Sulh Ceza Mahkemesi SUÇ : Hakaret HÜKÜM : Mahkumiyet KARAR Yerel Mahkemece verilen hüküm temyiz edilmekle, başvurunun süresi ve kararın niteliği ile suç tarihine göre dosya görüşüldü: Temyiz isteğinin reddi nedenleri bulunmadığından işin esasına geçildi. Vicdani kanının oluştuğu duruşma sürecini yansıtan tutanaklar, belgeler ve gerekçe içeriğine göre yapılan incelemede başkaca nedenler yerinde görülmemiştir. Ancak; 1-Hakaret fiillerinin cezalandırılmasıyla korunan hukuki değer, kişilerin onur, şeref ve saygınlığı olup, bu suçun oluşabilmesi için, davranışın kişiyi küçük düşürmeye matuf olarak gerçekleşmesi gerekmektedir. Bir hareketin tahkir edici olup olmadığı bazı durumlarda nisbi olup, zamana, yere ve duruma göre değişebilmektedir. Kamu görevlileri veya sivil vatandaşa yönelik her türlü ağır eleştiri veya rahatsız edici sözlerin hakaret suçu bağlamında değerlendirilmemesi, sözlerin açıkça, onur, şeref ve saygınlığı rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnadını veya sövmek fiilini oluşturması gerekmektedir. Yargılamaya konu somut olayda; sanığın polis memuru olan mağdur ve katılana hitaben söylediği kabul edilen "Ne biçim adamsınız, burada çalışacak adam olarak bula bula sizi mi buldular, ne cins adamlarsınız" şeklindeki sözlerin mağdur ve katılanın heyetinin onur, şeref ve saygınlığını rencide edici boyutta olmayıp, ağır eleştiri niteliğinde olduğu ve hakaret suçunun unsurlarının oluşmadığı gözetilmeden kanuni olmayan ve yerinde görülmeyen gerekçeyle mahkumiyet kararı verilmesi, 2- Kabule göre de, a) Temel ceza tayin edilirken, doğrudan TCK'nın 125/3-a maddesinin uygulanması gerektiği gözetilmemesi, b) İddianamede talep edilmediği halde, CMK'nın 226. maddesine aykırı olarak, sanığa ek savunma hakkı verilmeden TCK'nın 125/4. ve 58. maddelerinin uygulanması, c) Tekerrüre esas alınan adli sicil kaydındaki ilamın suç tarihinden sonra 05.06.2013 tarihinde kesinleşmesi karşısında tekerrüre esas alınamayacağının gözetilmeyerek, sanık hakkında 5237 sayılı Yasanın 58. maddesinin uygulanma imkanı bulunmadığı halde yazılı şekilde tekerrüre esas sabıka kaydı bulunmayan sanık hakkında 5237 sayılı TCK'nın 58/3. maddesi uyarınca, TCK'nın 125/3-a maddesinde belirlenen seçimlik cezalardan hapis cezası tercih edilmiş olması, Kanuna aykırı ve sanık müdafiinin temyiz nedenleri ile tebliğnamedeki düşünce yerinde görüldüğünden, HÜKMÜN BOZULMASINA, yargılamanın bozma öncesi aşamadan başlayarak sürdürülüp sonuçlandırılmak üzere dosyanın esas/hüküm mahkemesine gönderilmesine, 07.04.2016 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.

Bu Karar veya Benzeri Uyuşmazlığınız İçin Danışmanlık Alın

Av. Halil ÖZYOLCU ve Av. Can KIZILYAR ile dosyanızın durumunu ve haklarınızı değerlendirebilirsiniz.

Hemen Arayın Randevu Alın

Hukuki bir sorununuz mu var?

Uyuşmazlığınızı dinleyelim, haklarınızı ve izlenebilecek yolları birlikte değerlendirelim.